Jump to content

Applikáció, ami élni segíti az autistákat

2021. 05. 31. 13:06

Az autisták számára nyújt segítséget a Salgótarjánban bemutatott mobileszközökre kifejlesztett program, mely okostelefonokon, tableteken futó alkalmazás, és előnye, hogy mindig kéznél van, kis helyen elfér, tartalma módosítható, egyéni igényekre, élethelyzetekre szabható és a modern kor technológiai eszköze.

Az autizmus spektrumzavar az agy fejlődésének biológiailag meghatározott zavara, mely több területen, így a szociális és kommunikációs funkciókban, továbbá a rugalmas gondolkodásban és viselkedésben okoz az átlagostól minőségileg eltérő fejlődést. 

A DATA autizmusban érintett személyek számára kifejlesztett digitális szoftverrendszer. Az applikáció okostelefonokon, tableteken futó alkalmazás, melynek előnye, hogy mindig kéznél van, kis helyen elfér, tartalma módosítható, egyéni igényekre, élethelyzetekre szabható és a modern kor technológiai eszköze.

Mindennapi élethelyzetek és tevékenységek minél hatékonyabb szervezésében, önállóbb kivitelezésében nyújthat segítséget

napi életviteli készségeknél (fogmosás, öltözködés, ételkészítés), és a mindennapi tevékenységek támogatásában (bevásárlás, fodrász, mozi, hivatali ügyintézés; egészségügyi ellátás igénybevétele, részvétel az intézményes oktatásban). A DATA-t akár óvodások és felnőttek is használhatják.

Nagymértékben egyénre szabható, mert az applikációval nyújtott támogatás az autizmus spektrum zavarral élő személy életkori sajátosságaihoz, kommunikációs és intellektuális képességeihez igazítható, egyéni szükségleteinek megfelelő támogatás nyújt.

A kommunikációs és szociális nehézségeik okozta élet helyzetek miatt az autista emberek sok feszültséggel és szorongással élnek együtt a mindennapokban.

Az applikáció módszertana ugyanaz, amit eddig is használtunk a mindennapokban, tehát vizualitásra épül. Egy háttérben futó webes alkalmazás segítségével tervezzük meg a vizuális tartalmakat” – mondta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A digitális autonómia projekt több mint 450 millió forint európai uniós pályázati forrásból, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának együttműködésével valósul meg.

Ez egy európai uniós támogatással megvalósuló, de teljes egészében hazai fejlesztés. A hároméves munka úgy kezdődött, hogy először felmértük milyen applikációból van hiány, mire lehet szükség. Ezután kidolgoztuk az informatikai partnerekkel, hogy hogyan lehetne megvalósítani. Az első prototípus tesztelésbe bekapcsolódtak a családok, és a visszajelzéseikből finomítottuk a rendszert” – magyarázta Havasi Ágnes, az MTA–ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport tagja.

Az applikáció letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból egyaránt. Az augusztusig tartó próbaidőszak után pedig ingyenesen elérhetővé válik – hívta fel a figyelmet Kővári Edit.

(Forrás: itmozaik.co.hu;biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)