Jump to content

A Samsung új fejlesztése forradalmasíthatja az elektromos autóipart

2020. 03. 12. 21:32

A Samsung egy 900 wattórás szilárdtest akkumulátort fejlesztett ki, mely kisebb és hatékonyabb a jelenleg használt áramforrásoknál.

A világ elektronikai cégei mind azon versenyeznek, hogy ki tudja előbb létrehozni az elektromos autók számára a lehető legkisebb és egyben legerősebb akkumulátort. A technológiai fejlődés rendkívül hosszú folyamat, de úgy tűnik, hogy maratoni távon egyelőre a Samsung állt az élre.

A Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) és a Samsung R&D Institute Japan (SRJ) csapata egy új nagy teljesítményű, hosszú élettartamú, szilárdtestű akkumulátorról nyújtott be tanulmányt a világ egyik vezető tudományos folyóiratához Nature Energy-hez – írta a Daily Mail.

Az új eszköz feleakkora, mint a hagyományos Li-ion akkumulátorok, amit a tudósok az anód vastagságának csökkentésével értek el. Az áramforrás egyetlen töltéssel 800 kilométer távolságot biztosít az elektromos járműveknek, élettartama pedig meghaladja az ezer töltést.

A dél-koreai cég fejlesztése nem gyúlékony, mivel mérgező vegyi anyagok helyett szilárd anyagot használ, aminek köszönhetően az energia sűrűsége mindig 2,5-szer nagyobb, mint az átlagos Li-ion akkumulátoroké.

A tudósok a szilárdtestű akkumulátoroknál felmerülő dendritproblémát ezüst-szén (Ag-C) kompozit réteg felhasználásával oldották meg.

A Samsung úgy nyilatkozott: csapata arra jutott, hogy egy Ag-C réteg beépítése lehetővé teszi az akkumulátor számára, hogy nagyobb kapacitást és hosszabb ciklusú élettartamot biztosítson, valamint fokozza az általános biztonságot.

Ez a tanulmány a jövő biztonságosabb, nagy teljesítményű akkumulátorainak az alapja lehet” – mondta Dongmin Im a projekt vezetője.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)