Jump to content

Járást segítő okosnadrágot mutattak be

2019. 04. 29. 19:02

A mozgásukban korlátozottak járását segítő okosnadrágot mutatott be a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyeteme. A prototípus egyelőre még nem piacképes.

 

A prototípus segítheti például az agyvérzésen átesett és mozgásukban korlátozott pácienseket abban, hogy hétköznapjaikban továbbra is mozgékonyak maradjanak. A XoSoft elnevezésű eszközt Eveline Graf és Konrad Stadler vezetésével fejlesztették ki. A nadrág legfontosabb alkotórészei a gumikötelek és a tengelykapcsolók.

Járáskor viselőjének testi ereje és mozgása megfeszíti a gumiköteleket, amelyek így energiát raktároznak. A tengelykapcsolók arról gondoskodnak, hogy ezt az energiát a megfelelő pillanatban leadják a XoSoft viselőjének, ezáltal segítsék a mozgását.

A megfelelő pillanatot egy kontroller határozza meg, amelyet a prototípus esetében viselője egy hátizsákban a hátán hord. Szenzorokon keresztül kapja az információkat a mozgásról, algoritmusok segítségével értelmezi a járás módját, és irányítja a kuplungokat.

A XoSoft érti, ha például a páciens izombénulás miatt húzza az egyik lábát, és azt a megfelelő pillanatban megemeli. A prototípus egyelőre még nem piacképes.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)