Jump to content

Még nem áll készen a pénzügyi szektor az AI alkalmazására

2019. 02. 21. 13:40

Az Oracle és egy nemzetközi könyvelői szövetség közös felmérése szerint a pénzügyi szakemberek 90 százaléka nincs felkészülve a digitális átalakulásra.

A kutatást az üzleti szoftverfejlesztő vállalat és az Association of International Certified Professional Accountants (AICPA) készítette. Az eredmények alapján a szakemberek nem rendelkeznek a legújabb AI innovációk alkalmazásához szükséges digitális készségekkel, ezzel pedig negatívan befolyásolják a bevételi eredményeket.

A 700 pénzügyi vezető megkérdezésével készült globális felmérés szerint a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence) alkalmazása és a bevételek növekedése közötti egyértelmű összefüggés ellenére a cégek 89 százaléka nem vezetett be AI-alapú megoldásokat a pénzügyi folyamataiba. A válaszadók csupán 10 százaléka állította, hogy rendelkezik a szervezet digitális átalakulását elősegítő készségekkel.

A technológiailag képzett pénzügyi vezetők 46 százaléka számolt be a bevételek pozitív alakulásáról, míg a kevésbé képzetteknél ez csak 29 százalék volt. Emellett azok a vállalatok, amelyek bevételnövekedést tapasztaltak, sokkal nagyobb arányban vezettek be AI megoldásokat, szemben azokkal, akiknek stagnáltak vagy csökkentek a bevételei. A résztvevők csupán 11 százaléka alkalmaz AI technológiát a pénzügyi folyamatokban - írja az m2mzona.hu

Andrew Harding, az AICPA vezetői számvitel üzletágának ügyvezetője kiemelte: a vállalatok hatalmas lehetőséget szalasztanak el, ha nem biztosítják munkavállalóiknak a jobb üzleti döntések meghozatalához szükséges eszközöket és képzéseket. A felhő és az egyéb feltörekvő technológiák, mint az AI vagy a blokkláncok, növelik a hatékonyságot, javítják a pontosságot, illetve mélységi betekintést nyújtanak az adatokba.

Szerinte ezáltal a pénzügyi vezetők a stratégiai kérdésekre összpontosítva elősegíthetik az adatvezérelt döntések meghozatalát, amivel párhuzamosan a pénzügyi csapatok készségeinek is fejlődnie kell az elemző gondolkodás, a döntéshozatal és az üzleti partnerek kezelése terén.

(Forrás: itmozaik.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)