Jump to content

Kedvező eredményeket mutatott az emberi teszteknél egy HIV védőoltás

2018. 07. 09. 21:09

A korai teszteknél ígéretesnek tűnik az a tudósok egy csoportja által kidolgozott vakcina, amely megoldást jelenthet az emberiséget oly régóta fenyegető immunhiányt előidéző betegség, az AIDS ellen.

Becslések szerint közel 40 millió HIV fertőzöttről tudni jelenleg a világon, amihez évről évre újabb milliókat adnak hozzá a statisztikák. Az AIDS-betegséggel szemben se gyógymód, se hatásos védőoltás nem létezik jelenleg, ezért kiemelten fontosak azok a kutatások, amelyek célja ezen az állapoton változtatni.

Szerencsére az utóbbi évek kitartó munkájának hála hamarosan jelentősen javulhat a helyzet. A kutatók kifejlesztettek egy olyan új szert, amely védőoltásként hatásosnak mutatkozik méghozzá nem csak a vírus egy-egy törzse, de annak több variánsa ellen is. A thelancet.com által közölt tanulmányban már arról olvashatunk, hogy az új vakcina az emberi alanyoknál végzett teszteknél is sikeresen váltott ki védekező reakciót, ami több mint biztató.

Ugyanezen kutatás arról számol be, hogy a kifejlesztett szer az esetek 80%-ban legalább valamiféle HIV ellenes immunválaszt váltott ki. A kutatás úgy találta, hogy az említett vakcina 67%-ban védte meg az emberhez hasonló szervezettel rendelkező majmokat a HIV fertőzéssel szemben.

Ez persze nem azt jelent, hogy a csoport már meg is találta a HIV ellen szerét. Bár a majmokon végzett tesztek roppant ígéretesek, még tovább tesztek sorára lesz szükség. Következő lépésként 2600 Dél-Afrikában élő nő kap majd a védőoltásból.

Tény, hogy még messze nem jelenthetünk ki semmit, de az is igaz, hogy az eddig kifejlesztett HIV elleni védőoltásokból csak kevés jutott el a tesztelés ezen fázisáig. Ha végül a gyakorlati alkalmazásban is hatásosnak bizonyul a szer, akkor végre lesz egy fegyver az orvostudomány kezében, amivel fel tudja venni a harcot a betegség terjedésével szemben.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)