Jump to content

Hamarosan kézzelfogható 3D modellt kaphatunk az agyunkról

2018. 05. 31. 16:54

Oh, hogy ez? Ez csak az agyam – mutathatunk majd rá büszkén arra az agyunkról készült 3D nyomtatással készült modellre, amit egy új technikának köszönhetően hamarosan akár a nappalink díszeként tarthatunk, habár az orvosi felhasználás sanszosabb.

Ha mindig is úgy gondoltuk, hogy igazi vendégcsalogató látványosság lenne egy az agyunkról készült 3D modell, akkor szerencsés korba születtünk. A 3D nyomtatás csaknem végtelen lehetőségeket kínál, erre pedig nincs is jobb bizonyítékunk hírtelen, mint az az MIT kutatói által kikísérletezett technika, aminek segítségével tenyér méretű emberi agymodelleket hoznak létre.

Elméletben 3D emberi agyaról modellt már korábban is állatottak elő MRI és CT scan alapján, de ahogy arra az MIT tanulója, Steven Keating is rájött, amikor saját agyát szerette volna megvizsgálni egy műtét után, amivel egy baseball labda nagyságú tumort távolítottak el a koponyájából, ez a folyamat igen lassú, körülményes és ráadásul nem tár fel sok olyan részletet, ami egyébként fontos lenne.

Az MRI és CT vizsgálat olyan részletes képet készít, hogy a kérdéses részeket izolálni kell a környező szövetektől, hogy  a felületük kivehető legyen a nyomtatáshoz. Ehhez az kell, hogy egy radiológus  egyesével és manuálisan kövesse nyomon az agy vizsgálni kívánt részéről készült felvételeket, úgyszólván szeletenként vagy automatizálható is a folyamat, amennyiben megállapítható egy a gép számára megadható küszöbérték. A gond az, hogy az orvosi képadatok gyakran tartalmaznak szabálytalan alakú tárgyakat, amelyeknek nincsenek tiszta szelei, így az automatikus módszerekkel gyakran elmosódott vagy aránytalan eredmények születnek.

A Keating és a Harvard Wyss Intézet egy csapata által kifejlesztett új technológia ellenben a digitális képformátumú nyomtatásra támaszkodik, ahol a szürkeárnyalatos kép minden pixele fekete-fehér képpontokká alakul át és a fekete képpontok közötti távolság szabályozza a szürke árnyalatokat, nem pedig a pixelek színének variálása, min a hagyományos módszernél. Olyan ez, mintha a fekete-fehér újságpapíron különböző méretű fekete tintapontokat használnánk az árnyékoláshoz.

Az eredmény egy 3D modell lett Keating agyáról, ami megőrizte az összes részletet, amit az MRI adatokból kaptak. A csapat ugyanezt az eljárást sikerrel alkalmazta az emberi test többi részén is.

A csapat reméli, hogy a eljárásuk hamarosan alkalmazásra kerül a korházi rutinvizsgálatoknál, diagnosztizálásnál és az oktatásban, leváltva az orvoslásban korábban ismert 3D nyomtatási eljárást.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / James Weaver/Wyss Institute)