Jump to content

Az arcfelismerés segíthet a veszélyeztetett főemlősök megóvásában

2018. 05. 28. 16:57

Az arcfelismerő programok nem csak az emberek számára lehetnek hasznosak. A kutatók kifejlesztettek egy rendszert a veszélyeztetett főemlősöknek is.

A PrimNet egy a veszélyeztetett főemlősök nyilvántartására kifejlesztett egyedi rendszer. A neurális hálózatokon alapuló megközelítés lehetővé teszi, hogy a terepen dolgozó szakemberek számon tudják tartani a csimpánzokat, arany majmokat és femurokat egyetlen egy fényképpel, amit az Android appnak lőnek. Természetesen ez a rendszer nem olyan hatásos nyomkövetésre, mint a beültetett nyomkövetők, uyanakkor nem is jelent olyan komoly beavatkozást az állatok életébe és nem is okoz számukra semmilyen stresszt vagy károsodást.

A kutatók a PrimNet rendszerét több ezer referencia fotóval képezték ki a feladatára. Ez keményebb munka, mint amilyennek elsőre hangzik. Az állatok igen változatosak külső megjelenésre, mint haj, szőrzet, szem szín és egyéb változok, amiket manuálisan kellett megjelölni, hogy később a technológia automatikusan felismerhesse. Ennek a lelkiismeretes munkának köszönhetően a PrimNet és a mobil app több mint 90 százalékos pontossággal teljesít a gyakorlatban. De ez még nem minden! A fejlesztők remélik, hogy további munkával még több főemlőst ismer majd fel a rendszerük, ami egyébként nyílt forráskódú, így bárki számára hozzáférhető a technológia.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)