Jump to content

Az ESA kiadta a valaha készült legrészletesebb csillagtérképet

2018. 04. 27. 21:36

A Gaia új adatai mintegy 1,7 milliárd csillagról adtak információt, amit az Európai Űrügynökség egy minden eddiginél részletgazdagabb 3D csillagtérképként tálal az érdeklődő szemek elé.

Az Európai Űrügynökség (ESA) frissítette a Gaia 3D csillagtérképét. Az új verzió egy minden korábbinál részletesebb képet kínál 1,7 milliárd csillagról. A térképen olyan csillagok is látszanak, amelyek 8000 fényév távolságban vannak. Összehasonlításként a korábbi verzió csak 500 fényévnyi területet fedett le.

A Gaia szatellit és az ő egymilliárd pixeles kamerája 2013 óta térképezi a Tejúttat és gyűjt adatokat, hogy további érdekes információkkal lássa el a csillagászokat. Több milliárd csillag helyzete, fényessége, távolsága és mozgása mellett a Gaia másodlagos adatokat is gyűjt, mint például felszíni hőmérsékletét több mint 100 millió csillagnak, ahogyan mintegy 14 000 ismert aszteroida pozícióját is.

Az alábbi videóban 960 milliót meg is nézhetünk abból a fentebb említett 1,7 milliárd csillagból. A Gaia következő adatcsomagját várhatóan 2020-ban adja ki így a kutatók csoportja.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: ESA)