Jump to content

Az amerikai katonaság jelentősen felgyorsítaná a kilövéseket

2018. 04. 23. 11:09

Még így a magán űrvállalatok érájában járva is bizony elég körülményes egy rakéta kilövésének eljutni a tervezéstől a megvalósulásig. A DARPA azt szeretné, ha évek helyett csupán néhány napra csökkenne egy ilyen projekt levezényléséhez szükséges idő.

Napjainkban egy rakta küldetésre bocsátása akár hosszas évek előkészületét is igényelheti, de a DARPA úgy véli, hogy az iparnak menne ez ennél jobban és gyorsabban is. A katonai kutatóintézet nemrég meghirdetett egy új kihívást, amivel arra szeretné bátorítani a cégeket, hogy évek helyett napokra csökkentsék egy rakéta kilövéséhez szükséges időt. A kihívásra nevező csapatoknak egy olyan rendszert kell kifejleszteni, ami képes két alacsony földi pályán repülő rakétát két különböző állomásról elindítani két egymást követő napon. A csapatok mindehhez csak minimális előzetes információt kapnak. Az első helyszínt csak néhány héttel a kilövés előtt, míg az aktuális csomagról csak közvetlen a műveletet megelőző napon értesülnek nevezők.

A feladatot tovább nehezíti, hogy nincs túl sok idő előkészülni rá. A megmértetésre 2019 vége felé kerül sor, de megéri próbálkozni, hiszen minden csapat, aki legalább az első kilövést képes teljesíteni az már magáénak tudhat 2 millió dollárt és ez még szinte semmi a dobogósok díjazásához. A verseny nyertesének 10 millió dollárt kínál a DARPA és még a második és a harmadik helyezett is 9, illetve 8 millió dollár jutalmazásban részesül. A versenyzők megítélésében nem csak a feladat végrehajtásához szükséges idő, de a rakéta pontossága, a szállítmány természete és a rakéta tömege is szerepet játszik majd.

A kihívás nyilván elsősorban katonai célokat fog szolgálni, hogy a különféle kém és katonai műholdak mindig kilövésre készen álljanak, ha a szükség úgy hozza. Ugyanakkor a verseny eredményeként olyan rendszerek is születhetnek, amelyek általánosságban véve is előmozdíthatják a kilövések gyakoriságát vagy mérsékelhetik a kilövésekkel járó költségeket.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: NASA)