Jump to content

SpaceX – Jövőre kezdődik a Mars-rakéta rendszerének tesztje

2018. 03. 12. 13:09

Olybá tűnik, hogy nem is kell már olyan sokat várni, hogy működés közben láthassuk a SpaceX BFR rakétarendszerét. Elon Musk szerint, már 2019. első felében akcióba lendülhet a terv.

Nem lenne semmi, ha a SpaceX tartani tudná a tervet, miszerint már 2019. első felében megkezdődnének a Mars-rakéta rendszerjének tesztjei, de egyelőre tekintsünk erre, mint egy optimista forgatókönyvre. Hogy miért akad bennünk ezzel a dátummal kapcsolatosan több mint pár morzsányi a kételyből? Emlékezzünk csak vissza a Falcon Heavy rakéta kilövésére, amire az eredeti tervek szerint 2013-ban történt volna meg. Hiába na, ez nem csak a SpaceX-re jellemző, hanem úgy általában az űrtechnológiában utazó szervezetekről elmondható, hogy szeretik többször is átrajzolni a terveik menetrendjét.

Mindenesetre a 2019-es rendszerteszt reálisnak tűnik, ha a SpaceX tartani akarja azt a célját, miszerint 2022-ben csomagot indít a Marsra. A BFR, mint a Falcon Heavy szellemi utódja, a maga 37 Raptor motorjával (31 az rásegítő rakétán, és 6 magán az űrhajon) direkt erre a Marsra induló expedícióra lett kitalálva. Ez azt jelenti, hogy ez az első olyan teljesen újra bevethető rakéta, amit Földön túli küldetésekre terveztek. Rakterét tekintve se kicsi. 150 tonnát bír el, ami ötször több, mint a Falcon Heavy kapacitása.

Momentán még igen könnyű szkeptikusan állni, mind a 2019-es teszt, mind a 2022-es céldátum ügyében, de ne feledjük, hogy lepte már meg nem egyszer Elon Musk és csapata a világot, olyasmivel, amiről sokan azt gondolták, hogy lehetetlen. Talán most is így lesz.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: SpaceX)