Jump to content

A hírek szerint Trump tovább spórolna az űrkutatáson az ISS rovására

2018. 01. 27. 08:58

Úgy tűnik, hogy Trump elnök költségvetési tervezetében aggasztó sorokra lelhetnek az űrkutatással szimpatizáló lelkek. A The Verge riportere szerint a tervezet 2025-re javasolja az ISS finanszírozásának beszüntetését.

Fontos rögtön az elején leszögezni, hogy a végleges költségvetési tervezet csak február 12-én fog megjelenni, így addig még több tétel is megváltozhat, de két bennfentes is megerősítette, hogy a Nemzetközi Űrállomás finanszírozását elvágó tétel a végleges költségvetés része lesz.

Az USA jelenleg csak 2024-ig kötelezte el magát az iSS finanszírozása mellett, de leginkább arra lehetett számítani, hogy ezt meg fogják hosszabbítani 2028-ig.

Egyelőre semmi sincs kőbe vésve, a NASA pedig nem kívánta érdemben kommentálni ezt az előzetesen kiszivárgott költségvetési tételt. Mindenesetre az ISS-hez való hozzáférés korai elvesztése könnyen keresztbe tehet az amerikai és a privát ügynökségek terveinek is, így most minden érintett feszülten várhatja a költségvetés hivatalos bejelentését.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: NASA/ISS)