Jump to content

A Rocket Lab rakétája először ért Föld körüli pályára

2018. 01. 22. 11:31

Habár még csak a második repülésén van túl a Rocket Lab, a privát űrvállalat már el is mondhatja, hogy a cég történetében először, sikeresen Föld körüli pályát ért a küldetésük.

A Rocket Lab igazán lenyűgöző sebességgel fejlődik. A privát űrvállalat sikeresen Föld körüli pályára jutott, ráadásul egy olyan küldetéssel, amely még csupán csak „teszt” címke alatt futott. A teszt küldetés során három szatellitet vittek fel, két időjárás megfigyelőt, és egy képalkotó szatellitet.

A szatellitek sikeres orbitra állításával a Rocket Lab bizonyította, hogy Electron rakétája képes olcsó alternatívát nyújtani a kisebb rakományok feljuttatásával foglalkozó űrvállalatok megoldásaival szemben. A Rocket Lab Electron rakétája nagyjából negyede méretre a SpaceX Falcon 9-es rajétájának és nagyjából 500 font szállítási kapacitással bír. Határozottan egy kisebb és gyengébb rakétáról beszélhetünk, viszont ennek eredményeként egy-egy út csupán 5 millió dollár. Habár még további tesztek szükségesek, de az már most elmondható, hogy a Rocket Lab relatíve olcsó és költséghatékony technológiájának hála, a hasonló csomagok pályára állítása sokkal elérhetőbb lesz a jövőben.

(Forrás: Rocket Lab Kép forrása: Rocket Lab)