Jump to content

Néhány hónap és belezuhan a Földbe a Tiangong-1 kínai űrállomás

2017. 10. 17. 10:21

A tudósok úgy vélik, hogy legkésőbb 2018. elején, de legkorábban akár már néhány hét múlva a Tiangong-1 űrállomás néhány 100 kilónál is nehezebb darabkája fog lezuhanni a Föld felszínére.

Kicsit több, mint egy éve, tavaly szeptemberben szakadt meg a kapcsolat a Tiangong-1 kínai űrállomással, ami azóta kontroll nélkül kering a Föld körül. Ez még így annyira nem is vészes dolog, hiszen annyi űrszemét kering már odafent, hogy eggyel több vagy kevesebb, már talán nem is számít, mert már rég el kellene takarítani az összeset. Sajnos azonban itt más a helyzet. A tudósok szerint a kínai űreszköz pályája alapján hamarosan eléri az atmoszféra alsóbb rétegeit. Az egészben az a legérdekesebb, hogy eddig stabil pályán mozgott az eszköz, de most Jonathan McDowell harvardi asztrofizikus szerint hirtelen úgy módosult a mozgása, hogy akár heteken belül a Földbe zuhanhat, írja a Guardian.

A Tiangong-1 persze nem egy az egybe fog a fejünkre zuhanni, hiszen az állomás java elég a légkörben. Ugyanakkor a szakemberek úgy vélik, hogy bizonyos, akár 100 kilónál is nehezebb részei túlélhetik az atmoszféra alsóbb rétegen keresztül történő utazást, szóval ha felnézünk és valami zuhan felénk, akkor inkább ne kísértésük a sorsot és lépjünk egyet odébb.

(Forrás: theguardian.com Kép forrása: phsy.org)