Jump to content

A jövőben egy injekció is elég lesz számos oltáshoz

2017. 09. 30. 14:39

Ha minden jól megy, akkor egy szép napon megéljük, hogy a gyerekeknek elegendő legyen egyetlen egy kis tűszúrást elszenvedniük, hogy aztán számos oltóanyag előnyeit élvezhessék, hála az MIT kutatói által kifejlesztett új technológiának.

Az MIT munkatársai egy olyan új eljárást hoztak létre, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen injekcióban több dózisnyi hatóanyagot tudjanak a gyermekek szervezetébe juttatni. Ezek a dózisok aztán egymástól függetlenül, akár időben egymástól több évre szabadulnak fel, ezáltal elhárítva a többszöri és ismételt tűszúrások szükségességét. Hogy mi a titok? Mikroszkopikus kávéscsészék PLGA-ból, egy biokomaptibilis polimer protézisben és implantátumokban használva.

A csészék létrehozásához először szilikon öntőformákat készítenek egy fotolitográfiás eljárással. Minden tömb úgy 2000 kis csészének ad helyet, amiket aztán megtöltenek a vakcinák szükséges dózisaival. Ha ez megvan, akkor végül felhúzzák a felső záró réteget és hő segítségével lezárják.

A csapat mikroszkopikus csészéi aztán eltérő időpontokban engedik ki a tartalmukat, mert a PLGA anyagát molekulárisan manipulálva elérhető, hogy a szerkezete előre jól meghatározható idő után adja meg magát. A kutatók az eljárásukat egyelőre egereken tesztelték olyan rendszerben melyben a csészék 9, 20 és 41 nappal a beinjekciózás után oldották ki a tartalmukat. A kísérlet során a tárolók szivárgásmentesek maradtak egészen addig a napig, ahogy a kutatók tervezték.

Mondani se kell talán, hogy az egérkisérletektől még nagyon hosszú út vezet el addig, hogy ebből az eljárásból egy a gyakorlatban is elterjedt és alkalmazott megoldás legyen, de eddig minden eredmény bizakodásra ad okot.

(Forrás: news.mit.edu Kép forrása: ADAM GAULT/SPL)