Jump to content

Kanada új rádióteleszkópja elkezdte feltérképezni az univerzumot

2017. 09. 08. 14:06

Szeptember 7-től kezdve egy rendkívüli teljesítményű rádióteleszkóp kezdi el fülelni az univerzum hangjait, méghozzá Kanadából.

A kanadai CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) tegnaptól kezdve komoly segítséget fog nyújtani a tudósoknak az univerzum feltérképezésében és titkainak megfejtésében. A kutatók a kozmosz keletkezésének történetét szeretnék jobban megérteni, amihez a rádióteleszkóppal különféle rádiójeleket, gravitációs hullámokat és a téridő fodrozódását, amelyek létezését 2016-ban végre sikerült tudományosan megerősíteni.

A CHIME úgy néz ki, mint egy vagány gördeszka pálya, de  egyáltalán nem arra készült, hogy bárki is legördüljön róla. Összesen 7 éven át építették, hogy aztán az univerzumból érkező egészen gyenge jeleket is képes legyen érzékelni és összegyűjteni értékes adat formájába. A CHIME másodpercenként 1 terrabájtnyi adatot képes rögzíteni és éjjel-nappal üzemel. Amikor még a több kanadai egyetemről összeállt 50 fős kutatócsoport megálmodta a projektet, akkor még nem volt rendszer, ami képes lett volna kezelni ilyen hatalmas mennyiségű információt. Hála a videójátékok iparát kiszolgáló hardverek fejlődésének, ma már létezik ilyen, már csak hagyni kell a gépet dolgozni és hamarosan olyan kérdésekre kaphatunk választ, minthogy mitől tágul az univerzum és milyen hisztérikus szerepe van a „sötét energiának” a kozmosz működésében.

(Forrás: mcgill.ca Kép forrása: mcgill.ca / University of British Columbia)