Jump to content

Túl öreg lehet a TRAPPIST-1 csillagrendszere az élethez

2017. 08. 31. 09:35

A NASA szakemberei arra jutottak, hogy a TRAPPIST-1 rendszer bolygóin nagy valószínűséggel már rég nem lehet élet, de ez nem azt jelenti, hogy nem tanulhatunk még rengeteget ettől a törpecsillagtól és a körülötte keringő bolygóktól.

Az amerikai űrhivatal idén februárban egy igazán izgalmas felfedezést jelentett be. A tőlünk „csupán” 40 fényévre található TRAPPIST-1 naprendszerben összesen 7, a mi Földünkre hasonlító bolygót találtak. A kutatók, akkor úgy gondolták, hogy a törpecsillag körül keringő bolygók némelyikén akár még valamiféle élettel, vagy egykori élet nyomaival is találkozhatnak. Azóta a NASA kutatói elvégeztek egy csomó vizsgálatot ezeken a bolygókon és arra jutottak, hogy sajnos a csillagrendszer valószínűleg már túl öreg ahhoz, hogy élet lehessen a Föld-szerű bolygóin.

A kutatók úgy nagyjából 5,4 és 9,8 milliárd év közé becsülik a vörös törpecsillag korát, ami azt jelenti, hogy akár kétszer olyan idős is lehet, mint a mi nagyjából 4,5 milliárd éves Naprendszerünk. Ez a megállapítás önmagában ugyan nem zárná ki teljesen, hogy a csillagrendszer valamelyik bolygóján valamikor élet alakulhatott ki, de ha meg is történt, a nagy sugárzás miatt már rég megszűnhetett az a légkör és vízkészlet, ami ezt lehetővé tette.

Ennek ellenére a kutatók továbbra is fontosnak tartják, hogy tovább vizsgálják és megértsék a TRAPPIST-1 rendszer történetét, ugyanis a törpecsillag momentán olyan stabil, hogy az univerzum jelenlegi koránál (13,7 milliárd év) akár kilencszázszor tovább bírhatja és még igazából a hőmérséklete se fog túl sokat változni ez idő alatt.

A továbbiakban a kutatók a Hubble és a James Webb teleszkópokat felhasználva szeretnék kideríteni, hogy található-e a TRAPPIST-1 bármely bolygóján a Földéhez hasonló atmoszféra. Ha sikerülne találni egy ilyen bolygót akkor a kutatóknak lehetősége nyílna megfigyelni az atmoszféra fejlődését egy a mi Naprendszerünknél sokkal idősebb rendszerben.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / NASA/JPL-Caltech)