Jump to content

Novemberben lövik fel a SpaceX új rakétáját

2017. 07. 28. 16:37

A SpaceX három hajtóműves Falcon Heavy rakétáját első alkalommal idén novemberben fogják útjára bocsátani a floridai Cape Canaveral kilövőállomásról, jelentette Elon Musk, a magánűrvállalat vezérigazgatója.

Elon Musk hivatalossá tette: A SpaceX vállalat csak novemberben indítja majd útjára az első Falcon Heavy nehézrakétáját. Eredetileg idén nyárra tervezték volna a rakéta első kilövését, de júniusra egyértelművé vált, hogy azaz időpont tarthatatlan. A Falcon Heavy rakéta kilövése sokkal komplikáltabb és sokkal precízebb előkészületeket igényel, lévén ennek a rakétának a cég által eddig használt egy hajtóműves Falcon 9-es rakétával szemben, rögtön három hajtóműje is van.  Az idő így is szűkös, hiszen alig három hónapja maradt a csapatnak, hogy mindent előkészítsenek.

A Falcon Heavy rakéta háromszor olyan erős lesz, mint a Falcon 9-es, ami nagyjából tripla akkora terhelhetőséget is jelent, ami a rakományt illeti. Mindenesetre az előző heti Washingtonban tartott konferencián rendkívül visszafogott várakozásoknak adott hangot Elon Musk a rakéta első tesztjével kapcsolatosan. A cég vezérigazgatója szerint könnyen lehet, hogy az első próbálkozásnál az atmoszférát se sikerül elhagynia a rakétának. Mi minden esetre drukkolni fogunk.

A rakéta a NASA legendás 39A kilövőállomásáról fog elindulni a Kennedy Űrközpontnál, de a helyszínnel ellentétben a kilövés pontos dátumát még nem határozta meg a SpaceX. Reméljük addig is minden jól alakul és néhány hónapon belül már élő adásban nézhetjük a rakéta első próbálozásait.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)