Jump to content

Első alkalommal génmanipuláltak emberi embriót az Egyesült Államokban

2017. 07. 28. 13:05

Nagyjából egy éve, hogy az amerikai NAS (National Academy of Medicine) engedélyezte az emberi embriók génjeinek módosítására irányuló kisérleteket az Egyesült Államokban és már végre is hajtották az első ilyen kísérletet ráadásul sikerrel.

Az MIT Technology Review szaklap értesülései szerint a portlandi Oregon Health and Science University kutatócsoportja sikeresen manipulálta makrómolekuláris szinten egy emberi embrió DNS szerkezetét. A kísérlet eredményeit egyelőre nem publikálták, de a kísérlet puszta ténye azt jelenti, hogy már Kína után az Egyesült Államok is rálépett arra az útra, amitől sokan óvva intik az emberiséget. A megtermékenyített petesejtek génjeinek módosításával azt szeretnék elérni a tudósok, hogy a későbbiekben kiküszöbölhessék az örökletes betegségeket, de ki mondja meg előre, hogy hol állunk majd meg a módosítgatással?

A kutatás során a kutatók az úgynevezett CRISPR technikát alkalmazták, amelynek segítségével nem kívánatos génszakaszok eltávolítása és szintetikusan előállított DNS részletek beillesztése lehetséges.

A tudósok az elmúlt években azon dolgoztak, hogy a még egyetlen sejtből álló embrióban, közvetlenül a petesejt megtermékenyítése után, úgy tudják elvégezni a génmódosítást, hogy már eleve a javított DNS kezdjen el sokszorozódni. Csakhogy a sejtosztódás során csak az újonnan keletkezett sejtek egy részében jelentek meg a javított gének és azt sem tudták garantálni, hogy a CRISPR eljárással nem sértették-e meg máshol is a genom szerkezetét. Eme problémákat figyelembe véve eddig elképzelhetetlen volt, hogy a módosított embriókat beültessék egy anyaméhbe, de a mostani amerikai kísérlet úgy tűnik megoldotta ezeket a problémákat, amivel a következő szakaszba léphet az embrionális emberi génmanipuláció. Jön majd a rendelésre készült szőke hajú, kék szemű babák kora. Kérdés, hogy ha ezt megtesszük, akkor miben leszünk mások, mint a futószalagon gyártott gépek?

(Forrás: engadget.com Kép forrása: MIT)