Jump to content

A Gekkók talpa ihlette robot oldhatja meg az űrszemét problémát

2017. 06. 30. 15:07

Az űrben keringő szemét óriási problémát jelent. Több mint fél millió törmelék kering jelenleg is a Föld körül, miközben sebességük elérheti az akár 17 500 mérföld/órás sebességet és nekünk eddig fogalmunk se volt róla, hogy hogyan lehetne eltakarítani őket, de aztán jöttek a gekkók.

A Stanford Egyetem mérnökei újabb bizonyosságát adták, hogy egyrészt egy nagyszerű egyetemre járnak, másfelől, hogy a legjobb ötleteket mindig a természet adja. A csapat egy olyan zéró-gravitációs környezetben is működő robotizált markolót hozott létre, aminek a működése a gekkók lábán alapszik és a segítségével megtisztíthatjuk a Föld körüli űrt a félelmetes sebességgel keringő űrszeméttől.

A jelenleg rendelkezésre álló technológiával az a gond, hogy a földi gravitációhoz lett tervezve és csak a földi hőmérsékleti viszonyok között képes működni. Például a cellux és más ragadós anyagok nem tapadnak meg a hideg űrben. A tapadókorongok a légköri nyomásra támaszkodnak, ami odafent megint csak halott gondolat. Aztán ott vannak a különféle hálók és hagyományos értelemben vett fogók, amikkel meg az a baj, hogy túl sok erőt igényelnek, ami veszélyes lehet, ha a hulladékot nem várt irányba kezdik el mozgatni.

A Gekkók viszont feltudnak mászni a falakra és más függőleges felületekre, mivel a lábukon (pontosabban a talppárnájukban) apró redők találhatok, amelyek apró szőrszállakból állnak össze.  Ezek az apró szőrszálak rendkívül kicsi méretük révén képesek kötést kialakítani annak a felületnek a molekuláival, amihez hozzáérnek. Ezt a megoldást lemodellezve a csapat képes volt egy olyan fogót létrehozni, aminek elég egy egészen kicsi nyomás, hogy hozzátapadjon egy felülethez. Ez azt jelenti, hogy az űrben, minimális erőhatással és nagyon óvatosan hozzáérhetnek a tapadópárnákkal az odakint lebegő tárgyakhoz, majd a párnákat egymás felé összezárva képesek lehetnek elmozgatni a törmelékeket.

Jelenleg a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére küldték a markológép egy kisebb verzióját, de ha beválik (és minden eddigi teszt alapján beválik), akkor ez a technológia fog hozzásegíteni minket, hogy megszabaduljunk a Föld körül keringő törmelékektől.

(Forrás: stanford.edu Kép forrása: stanford.edu)