Jump to content

Fáj a fogad? Majd a virtuális valóság segít!

2017. 06. 15. 13:09

Régi nagy igazság, hogy néha az orvosnak és a betegnek is az a legjobb, ha a kedves páciens figyelme valahol máshol jár. A kisgyerekeknél például egy-két jópofa plüssfigurával egész jól ellensúlyozni lehet a hatalmas injekcióstűk látványát, de a fogászatba ellátogató felnőtteknél egy kicsit trükkösebbnek kell lenni.

A fogorvosnál néha történnek kellemetlen dolgok az emberrel, még az se ritka, hogy páran otthagyják egy-egy foguk egy látogatás alkalmával. Egy ilyen akció pedig nem csak kellemetlen (már azon a tényen felül, hogy egy idegen ember a szájunkban turkál), de modern fájdalomcsillapítás ide vagy oda, néha még kissé fájdalmas is tud lenni. Ilyenkor a jó fogorvosok igyekeznek elterelni valamivel szegény szerencsétlen áldozataik figyelmét arról, hogy éppen mit is tesznek velük. Én egyszer például úgy jártam, hogy gyönyörű kajákról nézegettünk képeket és folytattunk egyoldalú beszélgetést a fogorvosommal, miközben a fogamat tömte.  Az a fajta beteg vagyok, aki a fogorvosnál bele van feszülve a székbe, mint akit ölni akarnak, pedig általában semmit nem érez az ember az egészből a fájdalomcsillapítók miatt, csak a szituáció nagyon nem frankó. Viszont a kajás képeket nézegetve gyorsabban elrepült az idő, és az egész procedúrát sokkal kevésbé kellemetlennek éltem meg, mert nem a számban történő dolgokra figyeltem, hanem azon járt az eszem, hogy milyen szadista ember már, aki éhgyomorra a nyálelválasztási kontrolljuk hiányában szenvedő, elzsibbadt arcú betegeknek ilyen finom kajákról  regél.

Hogy ez a figyelemelterelős módszer mennyire szuper arra az Egyesült Királyság egy kutatócsapata is felfigyelt, akik azt találták ki és vizsgálták meg, hogy milyen hatással van a betegekre, ha a fogorvosi székben ülve VR szemüveget viselnek és közben megnyugtató természetképeket nézegetnek. Röviden összefoglalva: jó. Azt szerették volna kideríteni, hogy a virtuális valóság könnyíthet-e a páciensek fájdalmán és szorongásán. Ennek kivizsgálásához 79 olyan embert vontak be, akiknek foghúzásra vagy tömésre volt szükségük. A pácienseket 3 csoportba osztották: az egyik, amely egy VR tengerparti jelenetet nézhetett a beavatkozás közben, a másik egy VR várost, míg a harmadik egyáltalán nem viselt VR szemüveget.

Az eredmény? A virtuális tengerparton „nyaraló” páciensek sokkal kevesebb fájdalmat tapasztaltak, mint a másik két csoport, ezzel pedig azt bizonyítva, hogy a virtuális valóság bevethető stresszoldó terápiás kezelésként. Azért azt érdemes megjegyezni, hogy a VR város nem bizonyult hatásosabbnak a fájdalomcsillapításban, int a VR szemüveg nélküli csoport. Mindenesetre képzeljük csak el, hogy a jövőben szép természetfotók képeivel a fejünkben távozunk a fogorvostól a kellemetlen szorongás és fájdalomérzet helyett. Képzeljük el VR szemüveggel, vagy anélkül.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: NASA)