Jump to content

Elkezdték építeni a világ legnagyobb optikai teleszkópját

2017. 05. 29. 17:40

Több éven át tartó tervezgetés és szűnni nem akaró financiális bizonytalanság után végre hivatalosan is megkezdődött a világ legnagyobb távcsővének a kivitelezése.

Az ELT (Extremely Large Telescope, vagy ha úgy jobban tetszik, a Rendkívül Nagy Teleszkóp) építésében közreműködő vállalkozók elkezdték felhúzni a chilei székhelyű csillagvizsgáló központi épületét és kupoláját, amik majd 2024-re készülnek el. Bizony jó sokat kell még várni, hogy befejezzék a munkát, de nem egyszerű a feladatuk. A maga 43 yardos rekesznyílásával az ELT lesz a világ legnagyobb optikai teleszkópja (ha közben valaki gyors be nem előzi őket a következő 7 évben). A gigászi méretezés lehetővé teszi, hogy sokkal több fényt fogjanak el, így a csillagászok emberi szem számára eddig elérhetetlen galaxisokat pillanathatnak meg és új bolygókat fedezhetnek majd fel a távcsövön keresztül.

Az ELT igazából várhatóan még 2024-ben se fog képességeinek teljes bírtokában az emberiség szolgálataiba állni. Az ESO csak ezután fog hozzálátni az építkezés második szakaszához, ami könnyen lehet, hogy újabb évekbe fog beletelni. Mindenesetre az alapkövet sikeresen letették a kivitelezők, a többi már csak idő kérdése.  

(Forrás: enggadget.com Kép forrása: ESO/L. Calçada)