Jump to content

Elképesztő képeket készített a Juno a Jupiter felszínéről

2017. 05. 27. 20:54

A NASA 2011-ben indította útjára a napenergiával működő  Juno űrszondát, hogy képeket készítsen a Jupiter bolygó felszínéről és bumm, rá 5 évre már kapjuk is az adatokat.

A Juno küldetésének elsődleges célja a volt, hogy felmérje a Jupiter bolygó mágneses mezijét, amihez mintegy 3400 kilométerre közelített meg a bolygó felszínét és ált páyára körülötte. A Jupiternek sűrű, hidrogénből és héliumból álló légköre eddig lehetetlenné tette, hogy a kutatók keresztülnézve a légkörön felmérhessék a bolygó felszínét és megvizsgálhassák a rajta zajló folyamatokat. Mint mostanra kiderült a Juno nem hiába utazott 5 évet, az általa készített felvételek nagy segítséget nyugtának a kutatóknak, hogy jobban megismerhessék a Jupiter bolygót, minket meg szimplán csak elvarázsolnak.

Mint kiderült, a Juno mérései szerint a Jupiter mágneses mezejének ereje tízszerese a Föld bolygó mágneses mezejének. Ez már önmagában is érdekes, hát ha még hozzátesszük, hogy 1000 kilóméteres átmérőjű ciklonok szánkáznak fel s alá a bolygó felszínén. A  tudósok egyelőre nem tudják, hogy hogyan keletkeztek ezek a óriási dühöngő viharok a Jupiteren, de azt remélik, hogy a további mérési eredmények segíthetnek megtalálni a válaszokat.

A Juno 53,5 naponta kerül a mérésekhez megfelelő pozícióba a Jupiter körüli pályáján és eddig 5 alkalommal végzett sikeres mérést. Eredetileg 14 naponta biztosított volna mérési adatokat, de a hajtóműrendszer meghibásodása miatt elliptikusabb pályára kellett állnia. Remélhetőleg további gondok mostanában nem lesznek vele és még sok izgalmas információt szolgáltat majd a kutatók számára a Jupiter bolygóról. További információkért és képekért a NASA Juno űrszondával foglalkozó oldalára érdemes ellátogatni. 

(Forrás: nasa.gov Kép forrása: nasa.gov)