Jump to content

A teljesen víz borította planéták lehetnek a legjobb esélyeink

2017. 04. 30. 08:57

Ha az emberi faj következő nagy hódítását próbáljuk elképzelni, akkor valószínűleg valami a mi Földünkre hajazó kép jelenik meg lelki szemeink előtt, holott erre nagyon kicsi az esély.

Egy ideális, Föld-szerű szárazföld és óceán aránnyal rendelkező másik planétának roppant elenyésző esélye van. A legtöbb lakható kategóriába sorolható bolygón egyáltalán nem olyan lesz az élet, mint „itthon”. Fergus Simpson, a Barcelonai Egyetem kutatója által publikált tanulmány szerint, az is meglepő lenne, ha bármi nemű szárazföld lenne az életre alkalmas bolygók többségén. A kutatás szerint szignifikánsan nagyobb az esélye, hogy az ilyen bolygók felszínét nagyobb részt vagy teljesen egészében víz borítja. Ezt a megállapítást, egy számos faktort figyelembe vevő számítógépes szimulációra alapozza. Jellemzően a szárazfölddel rendelkező bolygók vízhiánnyal küzdenek, elsivatagosodnak. A méret is tényező. A Föld méretű lakható bolygók sokkal valószínűbb, hogy vízzel borítottak köszönhetően a mélyebb óceánoknak és az erősebb gravitációnak. A kutatás arra is rámutat, hogy a Föld azért is egy ritka darab, mert annak ellenére, ahogy kinéz, a víz csak egy kevés részét foglalja el a többi hasonló méretű bolygóhoz képest.

Azért van okunk kételkedni. Ahogy arra Sean Raymond asztrofizikus is felhívta a figyelmet, még rengeteg olyan eddig ismeretlen, de a víz-szárazföld arány szempontjából fontos tényező létezhet, amit a jelenlegi modell nem vesz figyelembe. Mindenesetre Simpson teóriája remélhetőleg hamarosan tesztelhető lesz. A jövő eszközeivel (mint például a James Webb Űrtávcső) képesek leszünk felmérni az idegen bolygók atmoszférájának összetételét, amiből már könnyen következtethetünk a felszínük állapotára, beleértve a H2O arányt is.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)