Jump to content

A NASA mágneses pajzzsal védené a Mars légkörét

2017. 03. 25. 12:44

Kérdezzünk meg egy tudóst, hogy miért olyan hideg és halott a Mars és valószínűleg a 4,2 milliárd évvel ezelőtt odaveszett mágneses mezőre fog hivatkozni. A védelem nélkül, amit a mező adott, a napszél fokozatosan megfosztotta a bolygót az atmoszférájának javától.

A NASA erre válaszul állt elő egy megoldással. Úgy gondolják, hogy a Marsra érkező felfedezőket egy mesterséges magnetoszféra segítségével óvhatnák meg a kedvezőtlen környezeti hatásoktól, mint a napszél, illetve a radioaktív sugárzások. A szimulációk szerint a mesterségesen generált atmoszféra elég vastag lehetne, hogy megolvadjon a Mars északi sarkán található jég és visszaálljon egy része a Mars bolygó óceánjainak. Mondani se kell egy ilyen környezet sokkal barátságosabb lenne a hosszú távú látogatásokhoz.

A koncepció közel sem olyan elrugaszkodott, mint amilyennek elsőre hangozhat. Már léteznek kutatások felfújható struktúrák létrehozására, amik mini-magnetoszférát hoznának létre, hogy ez az ötlet működjön. Míg egy pajzs viszonylag gyors hatással lenne a sugárzásra, az nem tiszta, hogy mennyi ideig tartana megvastagítani a légkört és növelni a hőmérsékletet. Egy ilyen mágneses pajzs felhúzása gyakorlatilag terraformálásnak minősülne és akár évtizedekig is eltarthatna a kívánt hatás elérése.

(Forrás: phys.org Kép forrása: phys.org / NASA/GSFC)