Jump to content

4 milliárd éves fosszíliára bukkantak Kanadában

2017. 03. 02. 13:52

Kanadában kutató tudósok egy csoportja fedezte fel azt a kvarcba ágyazott mikroorganizmus maradványt, ami minden jel szerint az eddigi legősibb bizonyíték a földi életre.

A becslések szerint egy legalább 3,77 milliárd éves leletről beszélünk, amire a kanadai Quebec tartomány északkeleti részén, egy Nuvvaqittunq nevű lelőhely kvarcrétegeiben bukkantak. Ha helyesek a becslések, akkor ezek a maradványok öregebbek, mint a tavaly augusztusban Grönlandon talált sztromatolit fosszíliák. Ez azt jelentené, hogy a kanadai lelet az eddigi legősibb nyoma a földi életnek, aminek ennek fényében a kialakulása jóval közelebb tehető a föld keletkezéséhez, mint amit eddig bizonyítani lehetett.

A feltételezések szerint ez a felfedezés megerősíti azt az elképzelést, hogy az élet egykor tengeralatti forró kürtőkben alakult ki – mondta Matthew Dodd, a kutatást vezető University College London-tól.

A kutatás eredményei alapján a tudósok szerint a Mars 4 milliárd éves történetét vizsgálva is jó eséllyel találnunk kellene hasonló életre utaló nyomokat. Ezek a következtetéseket még biztosra vehetjük, hogy hosszas tudományos vita fogj követni, persze az is lehet, hogy közbe találnak egy még régebbi leletet.

(Forrás: phys.org Kép forrása: phys.org)