
Li Liu professzor a Stanford Egyetem archeológusa egy csapat részeként segített felfedezni egy 5000 éves kínai receptet, méghozzá egy sör receptet. Ezek után azt se volt rest kitalálni, hogy hogyan lehetne otthon elkészíteni a különleges nedűt. A módszer szerencsére elégé megvalósítható volt ahhoz, hogy az egyik kurzusán be is tudja mutatni, hát így is tett.
A receptre egy kutatás során bukkantak, ami a kínai sörtermelés korai nyomait igyekezet feltárni. A kutatók meglepetten tapasztalták, hogy az árpa is a felfedezett ősi recept része. Ez azért fontos, mert az eddigi kínai árpafelhasználáshoz köthető bizonyítékok csupán 4000 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. A felfedezés jelentheti azt, hogy az árpát már jóval azelőtt alkohol előállításra használták, mielőtt bármi más fogyasztási célt szolgált volna.
Az archeológia nem csak könyvek olvasásáról és régi tárgyak elemzéséről szól- mondta Liu. Az ősi viselkedések imitálása és dolgok régi módszerekkel történő előállítása segít a tanulóknak igazán megérteni és beleélni magukat, hogy miért tették régen az emberek, amit tettek.
Az érdekes és izgalmas órát az alábbi videó is megörökítette az utókornak.