Jump to content

Robothüllők kémkednek a hús-vér testvéreik után

2017. 01. 31. 10:51

A BBC One természeti műsora szerette volna bemutatni, hogy milyenek a krokodilok és a gyíkok, amikor azt hiszik egymás között vannak, ehhez pedig egy nem mindennapi megoldást vetettek be.

A BBC One ad otthont a Spy in the Wild című műsornak. A cím elég pontosan tükrözi a műsor tartalmát, szóval a nappali biztonságából a vadállatvilág után leskelődni vágyok számára egy igazi kincs. Általában rejtett kamerákkal dolgoznak, de az EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) híres neves robotikai divíziója egy sokkal vagányabb kütyüt dobott össze a műsornak, kifejezetten a hüllők és a gyíkok testközelből történő megfigyelésére. Egy élethű robothüllőről beszélünk. Kicsit hátborzongató lehet csóró krokodilok szemszögéből, hogy egy krokodilszabású gép költözik közéjük és észrevétlenül rögzíti a társadalmuk legintimebb pillanataik, de hé, előbb utóbb ez vár az emberiségre is, plusz a természetes viselkedésük megfigyelésére ennél jobb megoldást keresve se lehetne kitalálni.

A csapat végül két távirányítású robotot épített, amelyek szemei egyben spéci kamerák. Mozgásuk és kinézetük alapján megközelítik a hús-vér társaik magatartását, hála a tervezés előtti hosszas tanulmányozásnak, csak mondjuk a romantikázásra  lettek kevésbé nyitottak. A bőrük vízálló latexből készült, a csontjaik alumínium és szénszál ötvözete, a motorjuk pedig lényegesen tovább hajtja őket, mint biológiai társaikat a napi koszt és kvarté. A kutatók akár 1640 láb távolságból is képesek irányítani a robotokat, ami már bőven elég kell hogy legyen a zavartalan megfigyeléshez. Alább egy kis ízelítő:

 

(Forrás: epfl.ch Kép forrása: youtube.com)