Jump to content

2 perc 30 másodpercre vagyunk a végítélettől

2017. 01. 29. 10:10

Donald Trump megválasztása óta 30 másodperccel közelebb kerültünk a végítélethez. Ez talán így nem hangzik vészesen, de így már csak két és fél percre vagyunk attól, hogy mindenkinek üssön az a bizonyos óra.

 

Talán már hallottunk róla, hogy létezik a világon egy különleges vekker, ami azt jelzi, hogy éppen milyen közel áll a világunk a teljes megsemmisülés pillanatához, amit az órán éjfél jelképez. Ez az Atomtudósok Közlönyének Végítélet Órája. A baljós szerkezetet kezelő tudósok fél perccel közelebb állították éjfélhez az öreg ketyegőt. Így már csupán 2 perc 30 másodpercre vagyunk a katasztrófától. Az emberiség létezésének története során még soha ilyen közel nem álltunk a végítélethez azóta, hogy 1953-ban az USA összedobta az első hidrogénbombát.

Az Atomtudósok Közlönyét 1945-ben alapították, hogy informálja a kutatókat, a politikusokat és a publicistákat az atomfegyverek veszélyeiről. 1947 júniusában ki is adott a csoport egy magazint, aminek borítóillusztrációjaként egy sematikus ketyegő óra szolgált a nukleáris proliferációtól való félelem megtestesítőjeként. Innen jött a fizikus Alexander Langsdorf feleségének, Martyl Langsdorfnak az a tökéletes ötlete, hogy ötvözzék az éjfélhez való közeledés metafóráját egy ketyegő bombáéval. Ebből az ötletből született a Doomsday Clock, azaz a Végítélet Órája.

Hogy miért kellett az órát olyan közel állítani éjfélhez, ahol már 64 éve nem járt a mutatója? A tudósok csoportja elsősorban a globális felmelegedés veszélyeit, az újraelevenedő nukleáris fegyverkezést, valamint a nemzetkőzi feszültségeket vette figyelembe a döntése során. Reméljük hamarosan javul a helyzet és ismét elkezdhetünk távolodni éjféltől, mert ennél már tényleg nem lenne szerencsés még jobban megközelíteni a végítéletet.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: recode.net)