Jump to content

A jövő GMO almái nem barnulnak be

2017. 01. 19. 10:02

Egyelőre csak limitált mennyiségben, de már a következő hónaptól az áruházak polcaira kerülnek az elviekben sokkal eladhatóbb, génmanipulált almák. Kell ez nekünk?

A génmanipuláció újabb csodája az alma, amibe beleharaphatunk, belevághatunk, érheti bármilyen sérülés és még utána vagy három hétig nem fog bebarnulni. A különleges génkezelt almát február-március környékén kezdik el árusítani az USA középnyugati részén, méghozzá szeletel kivitelben, hogy ezzel is kidomborítsák az előnyeit. Az gyümölcs „kifejlesztésért” felelős Arctic vállalat elmondása alapján a polifenol-oxidáz (PPO) hozták létre a nem-barnuló almát.

Az Arctic mélyrehatóbb magyarázata szerint, míg a PPO a paradicsomnál alapvetően védelmező szerepet tölt be különféle patogén és kártevő behatásokkal szemben, addig az almánál nincs igazán szükség rá. A paradicsom tetemes mennyiségű PPO-t termel, ezzel szemben az alma alig és inkább csak a fiatal gyümölcsök. Utóbbi esetben a jelenléte csupán a letűnt korok maradványa és nincs igazi szerepe a mai almák életében.

A cég azt azért elismeri, hogy a majd évtizedes kutatás után még mindig van mit tanulni az almákról és az almafákról, legyenek azok kezeltek vagy sem. Az Arctic például megemlíti, hogy a PPO tartalmaz antioxidánsokat, melyek fogyasztása előnyös lehet az emberi szív egészségének szempontjából, de azt nem tudjuk mennyi az elégséges vagy az ajánlott beviteli mennyiség belőle.

Mintegy 500 doboznyi szeletelt alma fog felkerülni 10 középnyugati bolt polcaira, de nem kifejezetten GMO termékként lesznek címkézve, helyette egy QR kód segít majd a beazonosításukban, írja az Organic Authority.

Arctic vállalat optimista a termékének értékesítésével kapcsolatosan. Ha a tesztkör jól sikerül, akkor szeretnének tovább terjeszkedni. Kérdés van-e komoly igény a nem barnuló almákra? Előcsomagolt, védőgázas szeletelt almát, eddig is lehetett kapni, de itt a csomagolás költsége megduplázta a termék árát. Az Arctic féle GMO almánál ilyenre nincs szükség, így ebből a szempontból kedvezőbb választás lehet.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)