Jump to content

Új terve van a NASA-nak a feketelyukak megfigyelésére

2017. 01. 05. 10:46

Miután az emberiség még nem talált rá módot, hogy hogyan fényképezzen le direktbe egy feketelyukat, a NASA következő nagy tudományos küldetése egy speciális teleszkóp triót indít az űrbe, hogy feketelyukakat, neutroncsillagokat és pulzárokat tanulmányozzanak velük.

Pontosabban a feketelyukakat, neutroncsillagokat és pulzárokat körülvevő nagy energiájú röntgensugárzást. A NASA minap tett bejelentése alapján az Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) végső célja többet megtudni a kozmikus jelenség határában megfigyelhető gravitációs, elektromos és mágneses mezőkről.

Az IXPE úgy működik, ahogy azt a neve sugallja. A feketelyuk körüli ultramagas hőmérsékletű gázok polarizálttá válnak és vibrálnak egy adott irányba, így az IXPE rápillantást kap az egyébként láthatatlanra azoknak a röntgensugaraknak a polarizációjának a mérésével.

Az IXPE küldetése valamikor 2020 körül indul és a NASA 188 millió dolláros becsült költségekkel számol, beleértve a kilövéshez szükséges eszközöket, amiket a coloradói Ball Aerospace biztosít. Az Olasz Űrügynökség szintén hozzájárul a küldetéshez egy olasz gyártmányú polarizáció érzékeny röntgensugárzás érzékelővel. A küldetés maga a NASA Astrophysics Explorer’s Programjának a gyümölcse, ami minden olyan a Föld atmoszférájától a kozmikus háttérsugárzások vizsgálatig terjedő kutatást befogad, amely tudományos áttöréshez vezethet.

(Forrás: nasa.gov Kép forrása: nasa.gov)