Jump to content

Két új küldetést jelentett be a NASA

2017. 01. 05. 11:21

Rögtön a minap tett felfedező küldetés bejelentése után, most két újabb aszteroidakutató misszió indításának tervéről számolt be az amerikai űrügynökség.

A küldetések célja többet megtudni a Naprendszerünk egészen korai történetéről – 10 millió évvel azután, hogy a hidrogén és a hélium életre kelt a napunkban. A Lucy és Psyche névre keresztelt missziók néhány fémes aszteroidát fognak megvizsgálni, melyek a fő aszteroida övben, illetve a Jupiter körüli pályán keringenek.

A Lucy egy robotikus úrhajó lesz, ami a NASA New Horizons sikeres küldetésének (jelenleg a Kuiper övet fotózza) nyomdokaiba lép. Lucy 2021 októberében indul útjára és a tervek szerint várhatóan 2025-re éri el a fő aszteroidát. Ezt követően a Jupiter 6 különböző trójai aszteroidaijának megfigyelésével fog tölteni néhány évet. Lucy vizsgálatának eredményei által többet tudhatunk meg majd a Naprendszer korai szakaszáról lévén a trójai aszteroidák a kutatók szerint ősi bolygók maradványai.

Néhány évvel Lucy után, 2023-ban indul útra Psyche. Célja egy hatalmas fémes aszteroida, a 16 Psyche. A kutatók szerint a Földhöz képest a nap körül háromszor nagyobb távolságában keringő 16 Psyche főként vasból és nikkelből áll. Jelenleg úgy vélik a szakemberek, hogy a fagyot fémes mag egy Mars méretű bolygó központja lehetett, mielőtt évmilliárdokkal ezelőtt néhány kozmikus esemény hatására elveszítette külső rétegeit. A NASA szerint, ha minden jól megy, 2030-ban érkezik meg a Psyhe az aszteroidához.

(Forrás: nasa.gov Kép forrása: nasa.gov)