Jump to content

A dinoszauruszok kihálásának egy újabb lehetséges okára bukkantak

2017. 01. 04. 11:41

Néhány dinoszaurusz tojásnak sokkal, de sokkal tovább tart kikelni, mint a mai rokonaiknak és leszármazottaiknak tekintett tojásrakó madaraknál ezt megfigyelhettük. Végső soron ez az eltérés hozzájárulhatott a hatalmas élőlények eltűnéséhez.

Számos intézet kutatói által alkotott csoport vizsgált meg egy embriónikus fogat egy focilabda nagyságú tojásból. Ezt egy 30 láb hosszú kacsacsőrű dinoszaurusz rakta, amit ma Hypacrosaurus néven ismerhetünk. Legközelebbi rokonaik a krokodilokhoz hasonló hüllők lehetnek. A tudósok a vizsgálatok alapján kiszámolták a napi növekedési markereket a fogban és arra a felfedezésre jutottak, hogy az állat által rakott tojás kiköltése akár 6 hónapig is eltarthatott. Úgy tűnik minél nagyobb a tojás, annál nagyobb a kiköltési idő. Például a strucc csirkék tojásának csak 42 nap kell, míg a kisebb madaraknak még ennyi se.

Ez a felfedezés azt jelenti, hogy ezek az ősi hüllők evolúciós hátrányba kerültek a hosszú kiköltési idő miatt. Ez a fajta szaporodási hátrány különösen rosszul jön, amikor egy meteor vagy egy üstökös készül becsapódni a bolygóba, amin vagyunk. A reprodukció lassúsága miatt is lehetséges, hogy más élőlények tudták újra benépesíteni a bolygót, míg a dinoszauruszok eltűntek. Persze ez csak egyetlen egy faktora a kihalásuknak számos más ok mellett.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)