Jump to content

Hatásosnak bizonyult az Ebola vakcina

2016. 12. 25. 10:00

A guineai tesztje során 100%-os hatékonyságról tett tanúbizonyosságot az Ebola ellen kifejlesztett védőoltás, így a következő járvány elszabadulásánál, már nem leszünk védtelenek.

A védőoltást még engedélyeztetésre vár, de a Gavi, a Vakcina Szövetség, már elkötelezte magát felé 5 millió dollár elejéig, amiből 300 000 dózis készül. Az oltás tesztelésére szolgáló kísérletbe 11 841 alanyt vontak be és eredményét a The Lancet orvosi folyóirat publikálta a héten. Összesen 5,837 ember kapta meg a vakcinát és egyetlen egy se lett közülük Ebolás 10 nap után. (Akik ennél hamarabb mutatták a betegség jeleit, azok nem számítanak bele az eredménybe, mert feltételezhetően az oltás előtt fertőződtek meg.)

A próba alapján a vakcina használata esetén 100% hatékonyságot becsülhetünk meg, a projekten dolgozó biostatisztikus, Ira Longini szerint. A szakember azt is hozzátette, hogy nagyon szokatlan egy olyan oltás, ami tökéletesen megvédi az embereket. A teszt nem jelenti, hogy a formula bombabiztos. Bár a hatékonysága kiemelkedően magas, de minél több emberen tesztelik, annál valószínűbb, hogy ez csökkeni fog.

A gyógymód neve rVSV-EBOX és első ízben a Kanadai Közegészségügyi Hivatal és az Egyesült Államok hadserege kezdte el fejleszteni egy évtizeddel ezelőtt. Mostanra sikerült kifejlesztenie és legyártania a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalatának, a Mercknek. Bár hatása távol áll a tökéletestől, de mint azt a The New York Times riportja írja, ez jelenleg az egyetlen, amivel harcolhatunk a két leggyakoribb Ebola törzs közül az egyik ellen. Az oltás ismert mellékhatásai közé tartozik az ízületi fájdalom és a fejfájás. A vakcina hosszú távú hatékonysága szintén kérdéses.

A Merck az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyására vár, aminek pedig szüksége olyan szervezetek visszajelzésére a vakcina hatékonyságát illetően, mint például az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala vagy az Európai Gyógyszerügynökség. Ha az engedélyeztetési procedúra sikerrel zárul, akkor jó eséllyel megelőzhetőek lesznek az Ebola vírus okozta járványkitörések.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / WHO/S. Hawkey)