Jump to content

Újabb szerződésre tett szert a SpaceX

2016. 11. 26. 09:15

Ha aggódtunk a múltkori baki miatt a SpaceX jövőjéért, akkor felesleges volt. Az űrvállalat sorra köti az új szerződéseket. A legutóbbit például a NASA-val.

Elon Musk vállalata egy óceán-megfigyelő szatellitet fog felvinni a NASA-nak 2021-ben. A SWOT (Surface Water and Ocean Topography) küldetés a Légierő kaliforniai Vandenberg bázisáról fog indulni, amikor is egy Falcon 9-es rakéta használatával földkörüli pályára állítják a szatellitet. Ezzel az egységgel a NASA ez eddig még soha nem tapasztalt részletességgel lesz képes vizsgálni bolygónk vízfelszínét és többet tudhatunk majd meg vele az óceánok időszakos változásairól.

A művelet összköltsége 112 millió dollár, de ennek csak egy része megy a SpaceX vállalathoz. Még így is nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a megállapodás jól mutatja a SpaceX agresszív növekedését az űrszektorban. A szeptemberben történt tesztbaleset, amelynek során elpusztult egy Falcon 9-es rakéta és rakománya, mindössze néhány hónappal tudta visszavetni a vállalat kilövéseit és gyakorlatilag zökkenőmentesen folytatódott a munka megszervezése, ahogy az profikhoz illik.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / spacex.com)