Jump to content

Így néz ki a világ a Facebook térképén

2016. 11. 17. 16:00

A közösségi háló feltérképezi a vidéki régiókat az egész világon, hogy a kommunikáció technológia szempontjából legelszigeteltebb területekre is eljuthasson a Facebook.

A Facebook Connectivity Lab közétett néhány magas felbontású térkép képet Malawi, Dél-Afrika, Ghana, Haiti és Sri Lanka területéről. Ezeken a képeken a Facebook népesség került kiemeésre és további hasonló képek várhatók a világ számos más területéről. Az elkészült térképek segítik a Facebook Connectivity Lab, a Kolumbiai Egyetem és a Világ Bank azon kezdeményezésének megvalósulását, hogy a világ legeldugottabb zugaiba is eljutassák az internetet vezeték nélküli technológia segítségével.

A Facebook és csapata egy külön szoftvert használnak arra, hogy azonosítsák az épületeket a műholdfelvételeken, majd ezután megbecsüljék a népességet népszámlálási és néhány más felmérésből és programokból származó adatok segítségével. A konvolúciós neurális hálózatokat egy olyan modell táplálja, amely képes elkülöníteni az önálló épületeket a világ minden tájáról érkező képeken.

A Facebook az előzetes adatok alapján azt találta, hogy a megvizsgált 23 országban, a lakosság 99%-ka él a legközelebbi város 63 kilométeres körzetén belül, amíg az emberek 44%-ka él a városokban.

Magyarán, ha olyan kommunikációs technológiát fejlesztenek ki, ami 63 kilométeres távolságon belül kielégítően magas adattovábbítást tesz lehetővé, akkor a népesség 99%-ka képes lesz kapcsolódni a hálózathoz ebben a 23 országban.

Nem mellesleg a képek is szépek.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: ciesin.columbia.edu)