Jump to content

A SpaceX mérnökei megfejtették a robbanás okát

2016. 11. 12. 10:00

A jelek szerint a vizsgálat, amely a szeptemberben tragikusan végződő Falcon 9-es tesztkilövés nyomán indult végre elérte célját és megtalálta a baleset kiváltó okát.

Elon Musk a SpaceX vezérigazgatója nyilatkozott a CNBC-nek nemrég. Musk azt állította a csatornának, hogy a rakéta és rakományának elpusztulását egy igen váratlan probléma okozta, amivel ég soha senki nem találkozott a rakétakilövések történetében.

Az egyik korábbi teória a volt, hogy a három hélium tartály egyikével lehetett probléma, amik a fő üzemanyagtartályban helyezkednek el. A New York Times riportja szerint a folyékony oxigén üzemanyag szilárdra fagyott, ahogy a rakéta második szakaszába áramlott és ez okozta a robbanásokhoz vezető láncreakció beindulását. Musk ezt így ebben a formában nem erősítette meg és arról se beszélt, hogy a mérnökeiknek sikerült-e reprodukálni a hibát. Annyit azonban ő is megerősített, hogy az esetnél közrejátszott folyékony hélium és szilárd oxigén.

A New York Times riportja arra is rámutat, hogy az oxigén -362 farenheit fokon fagy meg és a legújabb Falcon 9-es szuperhűtött folyékony oxigént használ, ami -340 farenheit fokos. A hélium a tartály belsejében még ennél is hidegebb, körülbelül -452 farenheit fokos, ami valóban okozhatta az üzemanyag megfagyását.

Musk és vállalata úgy véli, hogy december közepétől készek lesznek folytatni a Falcon 9-es rakéta kilövéseit.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: spacex.com)