Jump to content

Befecskendezhető agyjavító hálóval az epilepszia ellen

2016. 10. 15. 15:00

A Harvard Egyetem kutatói által kifejlesztett eljárás már sikeresen túl van a tesztek első körein és kész tovább lépni az emberi alanyokon történő vizsgálatokra, hogy számos neurológiai betegséget gyógyítson.

A kutatók által kifejlesztett aranyból és polimerből készült hálós anyag olyan vékony, hogy egy tű hegyén is kényelmesen áthúzható, így műtéti eljárás nélkül befecskendezhető az agyba. Befecskendezés után ez a speciális anyag képes összekapcsolódni az aggyal és rajta keresztül szabadon képesek áramlani a neuronok.

Jelenleg a háló egy részének kapcsolódnia kell egy kis lyukhoz a koponyában, hogy ezen keresztül kapcsolódhasson egy számítógéphez. A kapcsolat azért szükséges, mert ezen keresztül tudják az agytevékenységet monitorozni a kutatók és célba jutatni a célzott elektromos lökéseket, hogy megakadályozzák a neuronok elhalását. Az elhalt neuronok felelősek a görcsökért és remegésért. A neuronok elhalásának megakadályozása segíthet az epilepsziával, a Parkinson-kórral és más neurológiai betegséggel való harcban.

A későbbi terv az, hogy a sikeres emberi tesztek után egy olyan önálló implantátumot fejlesszenek ki, aminek már önálló energiaforrással, vezérléssel rendelkezik és nem igényel külső számítógépes kapcsolatot a működéséhez. A csapat úgy véli, hogy az általuk elképzelt eszköz többféle mentális betegség kezelésénél is sikeresen alkalmazható lesz. Reméljük, hogy az egereken végzett tesztekhez hasonlóan sikeresnek bizonyul az eljárás az embereknél is és hamarosan eljut a neurológiai betegséggel küzdő emberekhez ez a megoldás.

(Forrás: technologyreview.com Kép forrása: technologyreview.com / Lieber Research Group, Harvard University)