Jump to content

Horrorfilmhez készített előzetest az IBM Watson szuperszámítógépe

2016. 09. 02. 15:00

Nem unalmas ám a szuperszámítógépek élete Most például a Fox filmstúdió kereste meg az IBM-et, hogy nem-e próbálná ki magát a Watson nevű mesterséges intelligenciájuk a filmelőzetes gyártásban.

Az IBM-es srácok pedig igent mondtak. Szeptember másodikán, azaz ma érkezik meg a mozikba az a film, amelyhez előzetest kellett gyártania Watsonnak. A dolog pikantériája, hogy a 20th Cenutry Fox stúdió Morgan című horrorfilmjében, amiről mi most itt beszélünk, pont egy mesterséges intelligencia fogja borzolni a nézők idegszálait. Minő szerencse, hogy az IBM és a stúdió megállapodásának köszönhetően a filmelőzetest is egy AI készítheti el.

Persze a szórakozáson és a figyelemfelkeltésen túl haszna is volt a dolognak tudományos szempontból. A szuperszámítógép száz horrorfilm-előzetest elemzett képi, hangi és egyéb szempontok alapján, hogy végül megértse a filmelőzetes gyártás mikéntjét és létrehozza a saját alkotását. A folyamat végeredményeként az AI kiválasztott 10 jelenetet. A szakemberek aztán ebből vágták össze a videóanyagot. Általában ez egy több hetes feladat, amit a gép kevesebb, mint egy nap alatt végrehajtott. Az eredmény pedig nem is rossz.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)