Jump to content

Jön az olcsóbb és flexibilisebb okosüveg

2016. 08. 23. 16:00

Nem fog a gatyánk is rámenni, ha a jövőben okosszélvédőt vagy okosablaküveget tervezünk vásárolni, hála a Texasi Egyetem kutatómérnökeinek.

A kutatók módot találtak rá, hogy egy költséghatékony módszerrel állítsanak elő egy olyan új okosüveg anyagot, aminek elektromosan szabályozható a színezete. Ráadásul a Texasi Egyetem jelentése szerint a Professzor Delia Milliron és vegyészmérnök csapata által valóra váltott technológiának hála nem csak a pénztárcánk fogja jobban bírni a gyürködést, de maga az ezzel az új eljárással létrehozott üveg is sokkal hajlékonyabb lesz.

Az eljárásnál használt új anyag kémiailag kondenzált nióbium-oxidból készül, ami szerkezetre kevésbé sűrű, mint a korábban használt hasonló anyagok, így sokkal rugalmasabb és kétszer olyan energiatakarékos. Szemben a tradicionális bevonatokkal, amiket üvegre kell felvinni, a Milliron féle anyagot műanyagra is alkalmazhatják, ezzel pedig sokkal olcsóbb megoldások válnak elérhetővé. Az így készült okosüvegből aztán csúcs-technológiás napszemüvegektől kezdve bármi lehet, amit csak kitudnak találni a fejlesztők a jövőben.

(Forrás: utexas.edu Kép forrása: utexas.edu)