Jump to content

Az IBM szuperszámítógépe mentett meg egy nőt a leukémiától

2016. 08. 10. 10:00

Az IBM Watson névre keresztelt mesterséges intelligenciája szinte bármire képes. Kisbuszt navigál, kitalálja az érzelmeinket és a jelek szerint életeket is ment.

A Tokiói Egyetem doktorai adtak hírt róla, hogy a mesterséges intelligenciának sikerült beazonosítania a leukémia egy igen ritka változatát egy 60 éves nőnél, akit hónapokkal előtte tévesen diagnosztizáltak. A gépnek 10 perces analízisre volt szüksége, hogy összevesse a páciens genetikai eltéréseit az adatbázisban található 20 millió oldalnyi rákutatásról szóló adatokkal és kiadja a pontos diagnózist, aminek eredményeként megkezdhették a helyes kezelést. Az egyetem azt is hozzátette, hogy már nem ez az első eset, hogy Watson sikeresen diagnosztizálja a leukémia egy ritka típusát.

Még hosszú idő lesz, mire Watson és a hozzá hasonló mesterséges intelligencia rendszerek hétköznapi részeivé válnak a mindennapi korházi ellátásnak és persze még rengeteget kell bővíteni az adatbázisukat ahhoz, hogy kiterjedt problémakörben is hasznos információkat tudjanak adni, de határozottan jó az irány. A mostani eset is megmutatta, hogy valóban hasznos részei lehetnek a diagnózis felállításában ezek a gépek, sőt néha a jelek szerint eredményesebbek tudnak lenni, mint az emberi orvosok. Akárhogy is, de az biztos, hogy vagy egy nagyon csodás vagy egy nagyon félelmetes jövőnek nézünk elébe, bár jobban meggondolva az se kizárt, hogy talán mindkettő egyszerre.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)