Jump to content

Mikroszkopikus Pac-Man játék készült egy laborban

2016. 07. 08. 10:00

Norvég kutatók és a Mikro és Nanotechnológiai Intézet kísérleti célból megépítette az eredeti Pac-Man labirintus egy milliméter széles változatát.

Sőt nem csak, hogy megépítették a 1980-as éveket idéző arcade játék labirintusának tökéletes mikroszkopikus másolatát, de be is népesítették egysejtű organizmusokkal. A rosszfiúk itt így nem holmi mókás kis digitális szellemek, hanem éhes többsejtes élőlények, akik gyanútlan csillósokra vadásznak.

A játék persze nem teljesen úgy működik, ahogy azt anno megszokhattuk. Itt nincs joystick és érméket se kell bedobálni a játékhoz nyilvánvalóan, van viszont három fajta mikroszkopikus állatka, amik oda vissza cikázva keresi a kiutat ebből az útvesztőből. A lényeg pedig pontosan ez. Megfigyelni, hogy az egysejtű élőlények, hogyan viselkednek a többsejtes ragadozókkal összezárva. Persze a Pac-Man tábla messze van ezeknek az élőlényeknek a természetes életközegétől, de a játék falai és csatornái jobban hasonlítanak a való életben felelhető körülményekre, mint azt talán elsőre gondolnánk.

(Forrás: engadget.com)