Jump to content

Már a kiborgsáska is kiszagolja a bombákat

2016. 07. 05. 16:00

„Emberek, hozhatjátok a keresősáskákat.” – Ne lepődjünk meg, ha a jövőben valami hasonlót hallunk a tűzszerészosztag vezetőjétől.

Egy csapat mérnők azon dolgozik, hogy kiborgot csináljon a különféle rovarokból, de nem a következő terminátor film forgatásához, hanem hogy robbanóanyagokat szagoljanak ki. Ehhez a technológiai elemeket a rovarokra kell szerelni, ami nem is olyan egyszerű és pláne nem olcsó dolog. Szerencsére a projektnek erős támogatója van az amerikai haditengerészet személyében, akik három évre 750 000 dollárral járulnak hozzá, hogy ez a különös rovaros álom valóra válhasson.

A kutatás vezetője Baranidharan Raman már évek óta tanulmányozza a rovarok szaglási folyamatát. Eddigi eredmények alapján a sáskákat találták a legideálisabb alanyoknak fizikai felépítés és betaníthatóság szempontjából. A kutatók úgy vélik, hogy a robotizált sáskák sokkal effektívebbek lehetnek a mai robotoknál, mert az ő „antennáikban” tonnaszámra akadnak természetes szenzorok.

A tudósok egy elektródát ültetnek a sáskák agyába ahhoz, hogy az eredeti sáskákból bombakiszagoló gépeket varázsoljanak és letudják olvasni elektromos jelként az általuk kiszagolt információkat. A kutatók fejlesztenek még egy aprócska hátizsákot is a rovaroknak az elektromos jel továbbításához. Amennyiben a kis piros LED lámpa felvillan, úgy bombát talált a kiborgsáska.

Végül a mérnökök kitaláltak egy tetoválást a rovar szárnyára egyfajta biokompatibilis anyagból, ami fényt hővé alakítja. Ennek és egy a hátizsákra szerelt lézernek a segítségével képesek lehetnek irányítani a kiborgsáska repülését. A lézert a bal szárnyra fokuszálva a rovar balra fog fordulni és vice versa. Úgy kell elképzelni, mint egy távirányítású drónt.

Amennyiben minden jól megy, úgy Raman csapata már egy éven belül elkezdheti az éles teszteket az első prototípussal és akár két éven belül már bevethetőek lesznek a rovarok.

(Forrás: engadget.com Fotó: Baranidharan Raman)