Jump to content

A Juno 5 évet utazott, hogy találkozzon a Jupiterrel

2016. 07. 05. 10:00

Juno és Jupiter már nem csak a romai mitológiában tartoznak össze. Ma hajnalban a NASA bolygófigyelő űrszondája sikeresen pályára állt a gázóriás körül.

A NASA Juno nevű űrszondája 5 évig utazott, hogy jó helyen és jó időben legyen a találkozáshoz a Jupiter bolygóval. A pályára állás ma hajnalban zajlott le.  A manőver közel 35 percig tartott, de végül sikerrel zárult. Eredményeként a következő 20 hónapban 37-szer kerüli meg a gázbolygót és gyűjt róla adatokat a szonda. AZ adatok alapján a kutatók válaszokat kaphatnak a bolygó keletkezésével kapcsolatos kérdésekre. Megtudatjuk, hogy hogyan keletkezett és formálódott ez a hatalmas gázóriás, hogy hogyan érte el mai állapotát. A szonda vizsgálni fogja többek között a bolygó gravitációs és mágneses mezőjét is. Ez persze nem egyáltalán nem kockázatmentes. Az erős mágneses tér és a sugárzás könnyen tönkreteheti az űrszondát.

Egy szó, mint száz: A Juno pályára állása bár egy hosszú folyamat eredménye, de a kaland igazán veszélyes része még csak most kezdődik számára. Az űrszonda most ehhez gyűjt erőt a napelemeinek segítségével. Miután feltöltődött megkezdi 53 és fél napig tartó keringési pályáját.

(Forrás: engadget.com)