Jump to content

A csigák meglepően effektív agya teheti a robotokat okosabbá

2016. 06. 13. 10:00

Miről is gondolkodik egy csiga? Milyen nehéz és komplex döntések elé állítja az élet ezeket a kis jószágokat? Leginkább, hogy megegyenek-e valamit, avagy sem.

A Robotikának pedig pont ilyen a csigákéhoz hasonló gondolkodásra van szüksége a Sussexi Egyetem kutatói szerint. A Tudósok rájöttek, hogy ezeknek a kis puhatestű teremtményeknek csak két agysejtre van szükségük a komplex döntések meghozatalához. Az egyik agysejt megmondja a csigának, hogy éhes-e, még a másik azt vizsgálja van-e táplálék a közelben. A Tudósok elektródákat csatoltak a csigák agyára, hogy megfigyeljék az agyi tevékenységüket. Az eredményeket a robotok agyához, egészen pontosan a döntési mechanizmusuk fejlesztéséhez szeretnék felhasználni.

A kutatási cél az, hogy a robotok is képesek legyenek kevés komponenssel komplex döntéseket meghozni ezzel leredukálva a folyamat energia és időigényét. A csigák gyakorlatias döntéshozatala elengedhetetlen a túlélésükhöz. Ennek hála ismét egy olyan trükköt leshetünk el a természettől, ami nagy hasznot hajthat a tudománynak.

(Forrás: engadget.com)