Jump to content

A Google már dolgozik a gépek lázadásának ellenszerén

2016. 06. 05. 13:00

Mi emberek nem igazán bírjuk, ha nem mi vagyunk a tápláléklánc csúcsán és teszünk is róla, hogy ott maradjunk, akár a mesterséges intelligenciával szemben is.

Létrehozni robotokat, akik okosan, ügyesen elvégeznek bizonyos feladatokat az oké. Mesterséges intelligenciára bízni bizonyos összetettebb feladatok megoldását ahelyett, hogy mi számolnánk utána évekig az nagyszerű. Hagyni, hogy ezek a gépek átvegyék az uralmat és kiirtsák az emberiséget, na az már olyan sci-fi alapanyag, amit nem szeretnénk megvalósítani. Bár már sokan riogattak hasonlóval, de eddig nem úgy tűnt, hogy bárki is komolyan venné ezt annyira momentán, hogy valamilyen ellenszeren is dolgozzon. Nos, a Googlenél már ennek is neki láttak. A cég közétett egy PDF-et, ami egy Deep Mind nevű csapat munkáját részletezi. Ebből kiderül, hogy a csapat egy olyan vészkapcsolón dolgozik, amit egy potenciális robot apokalipszis küszöbén vethetnénk be.

Tulajdonképpen a Deep Mind csapata egy olyan keretrendszert fejleszt, ami megakadályozza a mesterséges intelligenciát, hogy megtanulja elkerülni vagy megakadályozni az emberi megszakítását, akármit is csináljon. A fejlesztőcsapat egyáltalán nem biztos abban, hogy ez a megszakítási mechanizmus alkalmazható minden algoritmusnál. Egy igazán széleskörűen is alkalmazható megoldás még várat magára. Addig is tartsuk szemmel az okoskenyérpirítót és aludjunk jól az okoságyban.