Jump to content

Német tudósok fájdalmat „érezni” tanítják a robotokat

2016. 05. 27. 16:00

Néhány német kutató azon munkálkodik, hogy megtalálja rá a módot, hogy a robotok érzékelni tudják a fájdalmat. Ez gonosznak tűnhet, de nem az.

A fájdalom fontos. Olyan reakciókat vált ki, amik megakadályozzák a komolyabb, akár életveszélyes sérüléseket. Ennek pedig a robotok is hasznát vennék. A kutatók rájöttek, hogy itt is a legegyszerűbb, ha a természettől kölcsönöznek ötleteket. A fájdalomérzettel rendelkező robotok elkerülhetnék a komolyabb, drágább javítási költséggel járó sérüléseket, ugyanis ha érzékelni tudják a fájdalmat, akkor megfelelő reakciót is képesek végrehajtani. Így végső soron bár elsőre kínzásnak hangzik, de valójában egy a robotok élettartamát meghosszabbító és pénztárcakímélő ötletről van szó.

Johannes Kuehn és professzor Sami Haddadin a Leibniz Egyetemről az ICRA (IEEE International Conference on Robotics and Automation) rendezvényen, Svédországban ismertette munkájuk lényegét. Az az alábbi videó prezentálja az általuk megálmodott idegekkel rendelkező robot-szövet modellt, amit az emberi bőr szerkezete ihletett. A robot idegrendszer képes osztályozni a fájdalmat és annak mértékének megfelelő válaszreakciót produkálni. Ennek a technológiának az elterjedése nagyban javíthatja az ipari robotok „szavatosságát”.

(Forrás: engadget.com)