Jump to content

Fikciókat olvasva tanulja megjósolni az emberi reakciókat egy AI

2016. 03. 18. 10:00

A Stanford kutatóinak egy csapata kifejlesztett, egy új módszert arra, hogy hogyan tanítsák meg az emberi viselkedések, döntések megjósolására a mesterséges intelligenciájukat.

A kutatók az Augur névre keresztelt tudásbázisuknak hozzáférést adtak a Wattpad online írói közösség archívumában szereplő több mint 600 000 történethez. Ezekben a történetekben szereplő információk lehetővé teszik, hogy a tanuló algoritmusok jobban, pontosabban megtudják határozni, hogyan viselkedünk vagy döntünk mi emberek a legkülönfélébb szituációkban.

A kezdeti tesztek alapján működik az elképzelés. Egy hordozható kamerával kötötték össze az Augur-t, majd az így kapott rendszer sikeresen azonosított tárgyakat és embereket az esetek 91%-ban. De ami még ennél is nagyobb eredmény, hogy az esetek 71%-ban képes volt megjósolni az emberek következő lépését is.

Nem az Augur az első alkalom, hogy a mesterséges intelligenciák kiokosításnak apropóján a fejlesztők könyvekhez fordulnak. A Facebook csak ezen a héten 1,96 GB-nyi mesekönyv anyagot adott át a mesterséges intelligenciája számára.

(Forrás: engadget.com)