Jump to content

Az oroszok készek atomot küldeni a Föld felé tartó aszteroidákba

2016. 01. 30. 13:00

Nemrég adtunk hírt arról, hogy a NASA tető alá hozott egy új Planetáris Védelmi Koordinációs Irodát (PDCO - Planetary Defense Coordination Office), hogy felkészülhessünk a bolygónkat esetlegesen fenyegető aszteroidákra. Nos, az oroszoknak is megvan a maguk terve, amiben természetesen atomfegyver is akad.

Oroszország terve a Föld bolygót és az emberiséget pusztulással fenyegető aszteroidák jobb belátásra térítésére nem más, mint egy „kis” atomfegyver. Konkrétan a Központi Gépgyártási Tudományos Kutatóintézet (ami egyébként az Orosz Szövetségi Űrügynökség felügyelete alatt tevékenykedik) más országokkal együttműködve (beleértve az USA-t is) dolgozta ki a megoldást aszteroidafenyegetés esetére. A projekt neve NEOShield, amit nagyban támogat és finanszíroz az az Európai Bizottság is. A „NEO” jelen esetben nem az, akire feltétlen gondolnánk, ez esetben a „Near-Earth Obejct” azaz „Föld közeli objektum” lesz a helyes megfejtés.

A kutatók által kitalált módszer, mint egy jó katasztrófafilmben nem feltétlen az aszteroida megsemmisítését, mint inkább irányított detonációval a pályájának módosítását célozza, hogy így elkerülje a Földet és mi békésen éldegélhessünk tovább.

A dolog szépséghibája, hogy egy 1967-es nemzetközi szerződés tiltja a nukleáris fegyverek használatát a Földön és az űrben egyaránt. Miden bizonnyal a terv kidolgozói arra számítanak, hogy egy kihalással fenyegető aszteroida felülírhatja majd ezt a szabályozást.

(Forrás: engadget.com)