Jump to content

A csillagászok megtalálták a Naprendszer 9. bolygóját

2016. 01. 21. 16:00

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (más néven Caltech) csillagászai szerdán bejelentették, hogy megtalálták a bizonyítékot a mi Naprendszerünkben keringő kilencedik bolygó létezésére.

Nem, még mindig nem a Plútóról van szó. A híres, amerikai magánegyetem csillagászai egy új, egyelőre „Planet Nine”, azaz kilences bolygó néven emlegetett égitestet találtak. Méghozzá egy hatalmasat. Úgy gondolják, minimum ötször, de akár tízszer is nagyobb lehet, mint a Föld és pályája jóval a Plútóén túl van. Körülbelül 10-20 ezer év alatt csak egyszer kerüli meg a Napot.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem csillagászokból álló csapatának tagja, Michael Brown és Konstantin Batygin nem közvetlen a szóban forgó kilencedik bolygót tudta megfigyelni, de ki tudta következtetni a létezését a Naprendszeren kívüli törpebolygók szokatlan mozgásából. Ahogyan a csapat közétette az Astronomical Journal oldalán, ezeknek a törpeplanétáknak a mozgásából kiderül, hogy egy láthatatlan égitest gravitációs befolyásnak vannak kitéve. Reméljük, hogy hamarosan többet is hallhatunk majd Naprendszerünk rejtélyes, kilencedik vándoráról.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József

(Forrás: engadget.com)