Jump to content

Négy új, „szupernehéz” elem került a periódusosrendszerbe

2016. 01. 05. 16:00

A természettudományokat oktató tanárok hamarosan néhány új elemet taníthatnak majd meg a nebulók számára az óráikon. A periódusos rendszer négy „szupernehéz” elemmel bővül az IUPAC döntésének nyomában.

Az International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC, Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Kémiai Szövetség) a 113-as, 115-ös, 117-es és 118-as rendszámmal látta el ideiglenesen a négy új elemet. Bár még ezek a vegyi anyagok hivatalosan nem kaptak nevet, addig is az őket felfedező tudósok az ununtrium (113), az ununpentium (115), az ununseptium (117) és az ununoctium (118) neveket adták nekik.

Ezek az elemek az elsők, melyeket hozzáadtak 2011 óta a periódusos táblához. Mind a négy elem nehezen előállítható, természetben nem felelhető. Kizárólag laboratóriumban létrehozott formában léteznek és nagyon gyorsan le is bomlanak, ami megnehezítette létezésük bizonyítását.

A 113-as elemet a japán Kosuke Morita és csapata fedezte fel, míg a 115, 117 és 118-as elemeket amerikai és orosz kutatók. Az elemeket felfedező tudósokat illeti a végleges névadás joga, ám ez egyben komoly felelősség is, hiszen minden tankönyvi és tantermi periódusos táblában ezek a nevek lesznek láthatóak.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József